pondělí 28. prosince 2009

Zřícenina hradu Cimburk

Nad Městečkem Trnávkou vykukuje ze stromů kamenná zeď. Tedy spíše její torzo. Jeden z pozůstatků dávného hradního sídla Cimburk. To si nechal někdy koncem 13. století vybudovat Ctibor z Lipnice. Erb jeho rodu (s cimbuřím) dal hradu jméno.

Pánové z Lipnice, potažmo z Cimburku, jak se později začali nazývat, nevlastnili však hrad příliš dlouho. Ctiborův syn Bernard z Cimburku krátce nato vyměnil trnávecký Cimburk za panství ve Chřibech nedaleko Koryčan, kde vybudoval tzv. nový Cimburk. Majitelé se pak střídali jako na běžícím pásu – hrad byl ve vlastnictví pánů z Lipé nebo pánů z Boskovic, za nichž zažil hrad a také Trnávka a nedaleká Moravská Třebová největšího rozkvětu.

Cimburk v podzimní mlze (MV)
Ke konci třicetileté války sídlí na Cimburku císařská posádka, která spíše drancuje okolí. To již byl hrad připojen k moravskotřebovskému panství Karla z Lichtenštejna. Krátce po válce tu ještě pobývali úředníci, sloužil také jako útočiště měšťanů před morem a dalšími epidemie. Po zásahu bleskem a následném požáru v roce 1776 je však hrad definitivně opuštěn. Po první světové válce údajně uvažoval o obnově Cimburku řád německých rytířů, který vlastnil mimo jiné nedaleký hrad Bouzov, podle historika Jiřího Šmerala je tato informace smyšlená. O záchranu hradu však usiloval Alois Czerny, moravskotřebovský vlastivědný badatel. V roce 1934 byl na Cimburku údajně objeven poklad - dva tisíce středověkých mincí, avšak ani toto není spolehlivě doloženo a k nálezu mohlo dojít i na území obce. Mince jsou uloženy v Národním muzeu v Praze.

Cimburk se skládal z vlastního hradu, opevněného paláce s věží, a předhradí. Ze samotného hradu se dále dochovaly části hradeb (v některých místech až 2,5 metru silné) a sklepa, z předhradí zbyla torza hradeb, brány a obranné kruhové bašty. Velmi patrný je příkop mezi předhradím a hradem, který býval překlenut padacím mostem. Na hradě bylo v 60. letech 20. století zřízeno letní kino, které v současnosti také chátrá.

Jak se tam dostat
Vlak: Nádraží Městečko Trnávka leží na lokální trati Prostějov – Třebovice v Čechách.
Autobus: V Městečku Trnávce zastavují několikrát denně pravidelné spoje mezi Moravskou Třebovou a Jevíčkem a mezi Křenovem a Moravskou Třebovou.
GPS: N 49° 42' 31.62", E 16° 43' 57.91"

Tipy v okolí
Z hradního vrchu je krásný výhled jižním směrem na obce Malé Hané, dominuje jim mohutná věž kostela sv. Vavřince v Chornicích. Přímo v Městečku Trnávce stojí určitě na návštěvu kostel sv. Jakuba, v integrovaných obcích lze najít několik pěkných ukázek lidové architektury. V lese u nedalekého Radkova pak najdete pozůstatky středověké opevněné osady.

Martin Višňa

Žádné komentáře:

Okomentovat