středa 13. dubna 2011

Hřebečské důlní stezky

Do turistických atlasů a map vloni v červenci oficiálně přibyl Hřebečovský hřbet se svou hornickou minulostí, na kterou zábavně-naučnou formou upomínají Hřebečské důlní stezky a také výstava na moravskotřebovském zámku.

Pokud patříte k těm, kteří pro relaxaci nevyhledávají nejrůznější kulturní festivaly nebo bary plné přátel, ale naopak klid lesa, jsou pro vás Hřebečské důlní stezky tím "pravým ořechovým". Menší okruh stezek z Hřebče do Udánek není nikterak náročný na fyzičku a pěšky se dá zvládnout rozumným vycházkovým tempem za 3-4 hodiny. Tento si také trochu blíže představíme na následujících řádcích a hlavně fotografiích, ale jen pro pořádek - delší trasa vás zavede až do Mladějova na Moravě, a to přes Mladějovské hradisko a areál Průmyslového muzea, který sousedí s tamní vlakovou zastávkou.
Vyhlídka u Tety (MV)

Jak už jsme uvedli, není na kratší okruh třeba žádné extra formy. Necháme se autobusem z Moravské Třebové či Svitav vyvézt k tunelu na zastávku Koclířov, Hřebeč, tunel a putování v doprovodu skřítka Huga, zdejšího permoníka, průvodce a kresleného sympaťáka, může začít. Poprvé se s ním setkáme na vyhlídce U Tety, která se nachází nad východním ústím známého silničního tunelu (na druhé straně pro změnu stojí kostelík sv. Josefa) a nabízí výhled na Moravskou Třebovou, Boršov a další obce třebovské kotliny. Zde také najdeme mapu stezek, a pokud se třeba někdo zapomněl ráno najíst, proslulý motorest U Tety je tu k službám. Ale nepřehánět...

Ve vrcholových partiích hřbetu příliš do styku s pozůstatky hornictvím nepřijdeme, nebudeme-li počítat varovné tabulky o poddolovaném území. Tady jde spíše o procházku lesem, kde po trase Hugo rozmístil své tabule s informacemi o geologickém vývoji oblasti, o složení zdejší fauny a flory a podobně. A také zde vystavěl unikátní vyhlídku Nad Doly - k té se totiž sestupuje.

Pohled na Hřebečský tunel (MV)
Od vyhlídky nás čeká pořádný sešup dolů k maketě vstupu do štoly Josefka. Maketě, protože důl již byl v minulosti zlikvidován, a tak je zde alespoň posezení s kouskem koleje a dřevěným jakoby vchodem do štoly.

Z rozcestí u Josefky se ale ještě nevydáme směrem na Udánky, ale na druhou stranu ku rozhledně na Strážném vrchu. Nemusíme se přitom bát žádného prudkého stoupání, jak by se dalo očekávat po předchozím sestupu od vyhlídky Nad Doly, v podstatě si ani neuvědomíme, že pomalu, ale jistě mezi bukovým porostem a kolem studánky stoupáme o pár metrů výš. Rozhledna, připomínající důlní těžící věž, nabízí výhled na blízkou Kunčinu a Novou Ves, také ale až na Lanškrounsko, podhůří Orlických hor a vrcholky Zábřežské vrchoviny. Výhled je ale drobet omezován vzrostlými stromy.

Navigace se skřítkem Hugem (MV)
Nyní se již obrátíme k Udánkám a brzy spatříme koleje mladějovské průmyslové dráhy, po které se svážel vytěžený materiál do Mladějova ke zpracování. Brzy také mineme zazděný vstup do dolu Gerhard a dojdeme na rozcestí pod haldou hlušiny. Odtud se zakrátko vydáme vstříc Moravské Třebové, ale ještě je třeba si prohlédnout tok rezavého potoka a na tabuli díky Hugovu vysvětlení odhalit tajemství jeho jedovaté rezavosti.

A blíží se konec putování, cestou do města ještě potkáme terénní pozůstatky dávné udánské tvrze, projdeme Udánkami, a pokud máme dost sil, můžeme v centru Třebové navštívit muzeum nebo arkády zámku. Nyní si ale můžete projít celou trasu prostřednictvím fotografií.

Vyhlídka Altán (MV)

Výhled na jih, na Rohovou (MV)

Výhled k Moravské Třebové (MV)

Vyhlídka Nad Doly (MV)

Vyhlídka Nad Doly (MV)

(MV)

Sešup k Josefce (MV)

Rozhledna Strážný vrch (MV)

Rozhledna Strážný vrch (MV)

Z rozhledny Strážný vrch (MV)

Maketa dolu Josefka (MV)

Maketa dolu Josefka (MV)

(MV)

U dolu Gerhard (MV)

Koleje úzkorozchodné dráhy (MV)

Rezavý potok (MV)

Kaskáda na Rezavém potoce (MV)

Místo udánského hradiska (MV)

Cestou k Moravské Třebové (MV)

Charakteristika trasy
Trasa: Hřebeč, vyhlídka U Tety - vysílač - vyhlídka Nad Doly - rozhledna Strážný vrch - štola Josefka - důl Gerhard - rezavý potok - udánské hradisko - Moravská Třebová, autobusové nádraží
Délka: cca 12 km
Terén a doprava: Jak pěší, tak cyklistická trasa nejsou nijak zvlášť náročné, jediným náročnějším úsekem je mezi vyhlídkou Nad Doly a štolou Josefkou, ke které prudce od vyhlídky prudce klesáme (pokud jsme na stezky vyšli z osady Hřebeč). V níže položených partiích stezek je nutno počítat s tím, že tudy občas projede auto lesníků.

Odkazy

Martin Višňa

Žádné komentáře:

Okomentovat