čtvrtek 15. února 2018

Zasněžené důlní stezky přiblížily hornickou minulost Hřebečska

Zimní dolování. Tak byl pojmenován první letošní výlet Hřebečskem, který účastníky seznámil s nedávnou hornickou minulostí Hřebečovského hřbetu. Na trasu vedenou po Hřebečských důlních stezkách z Koclířova do Kunčiny vyrazilo druhou únorovou sobotu jednadvacet turistů, kterým ani trochu nevadila teplota blízko nuly. 

Výlet to byl vskutku povedený, jediné minus byl oparem omezený výhled ze zdejších vyhlídek a rozhledny na Strážném vrchu. Před polednem byla z vyhlídky Nad Doly ještě vidět i Moravská Třebové, od Tety už ale ani ta ne, takže turisté mohli třeba křenovský kostel, který bývá pěkně v dáli pěkně vidět, jen tušit. Zato například Rezavý potok se v zasněženém lese ukázal v plné kráse a sklidil zaslouženou pozornost. Stejně tak i pootevřený vstup do štoly dolu Hugo Karel nad Novou Vsí a třeba také provedení vyhlídky Nad Doly, která visí ze svahu, či podoba rozhledny na Strážném vrchu.

A příjemná byla sama o sobě i procházka zimním lesem, byť místy to na zmrzlé cestě vypadalo krasobruslařské vystoupení a sestupy z Hřebče a od rozhledny byly dost prudké. Všichni ale přežili bez úhony a bez úrazu, v Kunčině u Fryčů vzbudili rychlou zahřívací návštěvou malé pozdvižení a se setměním se motorákem vydali směr Česká Třebová a domů. Více už vypoví fotky...





















Žádné komentáře:

Okomentovat